dilluns, 1 de novembre del 2021

Premi llegim ciència 2021/22: El camí de la pesta

El concurs, organitzat per la UVic  i que compta amb la col·laboració de professors de diversos instituts, va dirigit a estudiants de 3r d’ESO i 4t d’ESO de qualsevol centre d’ensenyament de secundària.

 Enguany s'ha triat un llibre que ha estat els darrers quatre cursos dins la llista de finalistes dels títols proposats per al premi. Tot i que hagués estat molt profitós per als estudiants de fa un parell d'anys haver-lo llegit, us pot ser molt interessant comparar-lo amb la realitat que hem viscut aquest darrer any i mig. Qüestions que ens haurien semblat exagerades i un pèl increïbles encara s'han quedat curtes. Només espero que d'altres novel·les un pèl pertobadores que hem llegit no esdevinguin també reals!

Que no us espanti el gruix del llibre ni us faci enrere aquesta portada que convida tan poc a llegir-lo, segur que la trama t'enganxa de seguida a un relat trepidant! Costa de deixar-la: els salts en el temps i d'espai geogràfics, la proximitat d'algunes de les localitzacions de la novel·la, les relacions entre els personatges, la comparació que farem amb la situació viscuda suara, us atraparan segur!


Cada estudiant podrà escriure un RELAT en la modalitat que prefereixi o bé escriure dos RELATS, un per cada modalitat. Els RELATS poden estar escrits en català o en castellà; es poden ajustar a una de les dues modalitats previstes. Han de tenir una longitud màxima de 500 paraules.

RELAT Modalitat A. Escriu un final alternatiu a la novel·la

 RELAT Modalitat BEscriu un text de divulgació científica, a l’estil dels que hi ha al blog Centpeus, sobre  molècules efectives per lluitar contra el bacteri de la pesta. 



Argument: Un brot de pesta inesperat i resistent, que s’ha declarat sobtadament a Boston i que s’estén com una taca d’oli per tot el món occidental, amenaça d’acabar amb la humanitat. L’epidèmia té un origen misteriós, qui sap si relacionat amb experiments biològics de l’antiga Unió Soviètica, amb animals salvatges o amb radiacions, i no es disposa d’un antibiòtic que pugui fer front a aquest bacteri letal.

Mentre els morts s’acumulen i els millors científics mundials lluiten en va contra la pandèmia, els protagonistes desxifraran un enigmàtic manuscrit medieval que els durà pel sud de França i el nord de Catalunya en una cursa contra rellotge a la recerca d’un antídot. Els grans poders econòmics i les xarxes criminals, però, també ambicionen aquest tresor.

El científic Daniel Closa es revela amb aquesta novel·la com un mestre del thriller mèdic. De moment, aquesta obra ha guanyat el XXIX Premi Sebastià Juan Arbó.



Us deixo també una vídeoressenya feta just abans del confinament per la pandèmia actual, el 29 de febrer de 2020. Penseu que aquesta novel·la es va publicar el 2016!  Els científics ja fa temps que parlaven de l'amenaça d'una epidèmia que es pogués estendre arreu ràpidament i aquest ha estat el plantejament de moltes obres de ficció, tant de llibres com de pel·lícules. Per això sorprèn que a la població general li hagi vingut tant de nou i que les teories conspiratives hagin tingut tant de ressò. Aquesta i d'altres reflexions segur que les fareu durant la lectura. A més a més l'autor poc a poc us va introduint de forma amena a molts d'altres coneixements de camps diversos: de l'àmbit científic, històric, geogràfic, social...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada