dimarts, 3 de gener del 2017

Premi Llegim ciència 2016/17: La ciutat oblidada

Aquest és ja el tercer curs que el nostre centre participa en el Premi Llegim Ciència, concurs inscrit en el marc de les Tertúlies de Literatura Científica de la Universitat de Vic.

En aquesta cinquena edició d'aquest premi, que intenta acostar els estudiants de secundària a la literatura amb un rerafons científic, es llegirà la novel·la La ciutat oblidada, publicada per l'Editorial Columna el 2008, de la reconeguda escriptora Maria Carme Roca
  
La novel·la d’aquest PLLC (2016/17) versa sobre l’energia nuclear. Els promotors del projecte han cregut que el coneixement d'aquest tipus d'energia i els seus riscos és un tema prou important i actual. Volen així mateix rendir un petit homenatge als afectats per l’accident nuclear de Txernòbil (Ucraïna), ja que el dia 26 d’abril de 2016 va fer exactament trenta anys que es va produir. És per això que s'ha cregut que el primer trimestre del curs 2016/17 és una època ideal per donar a conèixer aquest fet a la nostra joventut i comentar aquest tema a les aules dels centres de secundària que s’acullin al projecte. 

 L’autora M. Carme Roca, per escriure la novel·la la ciutat oblidada, es va referenciar amb les obres literàries de l’escriptora que ha estat guardonada amb el Premi Nobel Literatura 2015, Svetlana Alexiévich

La ciutat oblidada és una novel·la on la missió d’en Nikolai, el protagonista, és investigar la desaparició d’una noia donada per morta, la Irina Zakharova, però a la ciutat oblidada descobreix que la gent que el pot ajudar a trobar-la pateix una estranya malaltia que fa que un home de cinquanta anys n’aparenti disset a causa de la radioactivitat emesa a partir d’un accident en una central nuclear. El desig d’en Nikolai de resoldre aquest misteri el porta a involucrar-se en una trama secreta ordida des del mateix govern rus.

Es proposa als es­tudiants la redacció d’un relat que respongui a una de les dues preguntes que es presenten a les bases que es troben a continuació:

Modalitat A: resposta a la pregun­ta:
– Escriu un final alternatiu a la novel·la.
Modalitat B: resposta a la pregun­ta:
Ara per ara, gran part de l’energia que consumim prové de les centrals nuclears. Creus que ha de seguir així, o bé hi ha alguna manera d’obtenir l’energia que necessitem, utilitzant altres fonts alternatives?

Es tindran en compte els valors ètics amb els quals es respon a la pregunta i les possibilitats que la resposta es contextualitzi en el medi actual.

Els originals es presentaran escrits en català, en format Word, amb lletra Calibri 11, interlineat senzill o simple i un màxim de 500 paraules (només pot ocupar una pàgina). El document, d’acord amb la plantilla, haurà d’incloure el pseudònim de l’autor/a i el nom i la localitat del centre d’ensenyament.

La presentació de relats a concurs es farà, únicament, a través del professorat responsable d’aquesta activitat a cada centre. S’han de lliurar abans del 20 de gener de 2017. 
Els treballs guanyadors podran ser publicats en mitjans físics i/o digitals sempre que se’n mencioni l’autoria. 

El comité intern de P LL C es reserva el dret d’acceptar i/o rebutjar els relats que li arriben.

La Maria Carme Roca visitarà el nostre centre a finals de gener.  Recordeu que apart d'aquest llibre, heu llegit també d'aquesta autora una altra obra, El monestir proscrit.





la-ciutat-oblidada_9788466409360.jpg
Maria Carme Roca


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada